IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската промишленост се свива, инфлационните очаквания растат

Очакванията на потребителите за инфлацията през следващите 12 месеца стигнаха най-високата си точка от август 2008

13:06 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британската промишленост се свива, инфлационните очаквания растат

Британската промишленост неочаквано отчете спад през април, докато очакванията на потребителите в страната за инфлацията стигнаха най-високата си точка от август 2008 г. насам. Разочароващите данни понижиха с 0,2% курса на британската лира срещу долара, което е първото му понижение от началото на тази седмица.

Индексът, който следи стойността на фабричното производство, се понижи с 0,4% на месечна база през април, след като нарасна с 2,2% през март. Данните изненадаха пазарните анализатори, които очакваха ръст от 0,6% на месечна база. Понижението през април е първото за последните три месеца и се дължи в най-голяма степен на спада в производството на автомобили и транспортно оборудване.

Индексът на индустриалното производство на свой ред се свива с 0,4% на месечна база. Той обединява производството на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги в страната, които създават 17% от нейния брутен вътрешен продукт. В същото време цените на ниво производител са нараснали с 0,3% на месечна база през май, което се оказа два пъти по-малко от пазарните очаквания.

В сравнение с нивата си от миналата година британската индустрия забавя темпото си на ръст до 2,1% в сравнение с 2,6% през март. Фабричното производство на свой ред е нараснало с 4,4% за последните 12 месеца до април, което също е по-малко от отчетения през март годишен ръст от 4,5 на сто.

По-тревожни обаче се оказаха данните на Английската централна банка за инфлационните очаквания на потребителите в страната. Те показаха, че домакинствата очакват годишната инфлация на Острова да се ускори до 3,3% през следващите 12 месеца. Това е най-високото ниво на инфлационните очаквания от август 2008 г. В началото на тази година потребителите предвиждаха 2,5% инфлация.

Английската централна банка запази вчера основния си лихвен процент без промяна за 16-ти пореден месец на рекордно ниското му ниво от 0,5%, въпреки че през април инфлацията в страната премина заложения от нея инфлационен таван от 3%.

Поредицата от икономически данни за Великобритания днес подчерта за пореден път крехкото състояние на британската икономика. Правителството на Великобритания планира да пристъпи към най-големите съкращения на държавните разходи за последните три десетилетия. Те ще бъдат оповестени в новия бюджет за текущата фискална година, който ще бъде публикуван на 22 юни. Британският премиер Дейвид Камерън обяви през тази седмица, че страната ще следва канадския модел за намаляване на своя голям бюджетен дефицит и дълг.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания нарасна с 0,3% на тримесечна база в рамките на първите три месеца от тази година, след като се повиши с 0,2% през последното тримесечие на 2009 г. Тогава Великобритания излезе от най-продължителната си и тежка рецесия за последните 50 години.

Към 12:55 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,4681 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още